Recept: Zapekaný chlieb
10:00
Toľko hodín a možno aj dní bežne strávia ľudia
skrolovaním stránok – od Facebooku, Instagramu cez Pinterest až po YouTube. A aj
keď to rozhodne nie je úplne v poriadku, ja nie som iná. Komu z vás sa stalo, že ste narazili na nejaký dobrý
nápad na vylepšenie starého trička, nový futbalový trik alebo zaujímavý recept,
nech zdvihne ruku. A koľkokrát sme si hovorili, že raz všetko vyskúšame a úprimne,
však viete... nevyšiel čas. No mňa raz zasiahol blesk zvaný svedomie a povedala
som si, že keď už toľko zabíjam čas, naozaj jeden recept vyskúšam a prekvapím
rodinu s večerou. Možno sa pýtate či sa mi to podarilo a na moje
neskutočne veľké prekvapenie – áno (asi zo mňa bude kuchár 👏). A dnes vám
dám recept na môj slávny Zapekaný chlieb, no varujem vás, vedľajším účinkom je
nekontrolované zalizovanie sa😋
Ingrediencie:
- 1 balenie šunky
- 1 balenie oravskej slaniny
- 1 balenie údeného plátkového syru
- 1 malý chlieb
- 1 mladú cibuľku
- 2 väčšie cesnaky
- 125 g masla
- čierne korenie
Postup:
Chlieb pozdĺžne nakrojíte tak, aby bol na spodnej časti
stále v celku. Tieto vzniknuté medzery striedavo vyplníte šunkou a oravskou
slaninkou. Pozor však na kraje chleba – nevynechajte ich, pretože potom by sa
niekto mohol sťažovať, že to má príliš suché a vašu kuchársku reputáciou
si predsa takouto drobnosťou nemôžete pokaziť.
Chlieb následne nakrojíme priečne a vytvoríme tak kocky,
no opäť musí spodok zostať spojený. Tieto priečne medzery vyplníme syrom –
vôbec sa netrápte tým, ako to teraz vyzerá ako nepodarený pokus napodobniť
ježka, pretože syr sa v trúbe rozpustí a čiastočne rozleje. Takto
pripravený chlebík si položte na pekáč.
V malej miske si úplne roztopte maslo, do ktorého
pridajte nadrobno nakrájanú mladú cibuľku, 2 roztlačené cesnaky a trochu čierneho
korenia. Touto zmesou celý chlebík polejte, nielenže cibuľka pridá svoju špecifickú
chuť, no tiež maslo zvláčni striedku no pomôže tiež urobiť na povrchu chrumkavú
kôrku.
Chlieb prikryte alobalom a vložte do rozohriatej trúby
(200º C,
teplovzdušná trúba - 180º)
a nechajte 15 minút. Následne zložte alobal a prepnite program na
trúbe na „grill“ a nechajte tak chlebík zapiecť sa ďalších 10 minút. A ako
moja maminka radí – zatancujte si víťazný tanec, pretože máte hotovo.😁
Dúfam, že si na tomto recepte pochutíte a ak áno, tak
mi napíšte, ako sa vám podaril. 😋
1 komentárov
veľmi dobré, ochutnali sme :)
OdpovedaťOdstrániť